Tuesday, June 22, 2010

AKU MANUSIA SENSITIF (AMS)

BERJAUHAN. Dengan mereka. yang tersayang, tercinta, tersanjung. Anak2, suami , ibu  dan adik2. Di sini dengan teman yang senasib. Bezanya dia punya senarai rindu lebih pendek.

Demi satu fasa bernama self esteem, kucoba bakar setiap deraian air mata, agar kering sayu di dada, terhapus pilu yang bersarang di jiwa. Sekurang2nya pada tanggapan mereka yang memandang. Kuhias dengan tawa, senyuman menyenagkan mata, dan bicara rancak bersama teman . seolah tiada gusaran di hati. Kucuba terima setiap perubahan untuk memajukan keluarga, impian bersama pujaan hatiku, suami tercinta. Tidur berbantalkan lengan. Meredah panas dan hujan. menjadi survivor pada makan yang asing ini. untung ada teman yang sangat pemurah dengan bantuan. Gracias, mi  amiga, Muni!


tapi siapa menduga, apa yang berbusa di lubuk yang dalam.t atkala merangka ayat-ayat ini, hati meruntun untuk mendakap mereka, rindukan belaian suami tercinta, teringin mencium pipi tua ibu. Hari selasa, teringat Nat.  Apatah lagi my iron lady tu dah mula merosot kesihatannya, kekurangan tenaga mudanya. Jika diselak selindung hati, maka ketahuilah bahawa aku hanya manusia biasa. terlalu biasa. Bisa nangis! Aku bukan iron lady macam mummy, bukan superwoman! Tetap sensitif! bohonglah kalau aku katakan tiada beza di sini dan di sana. Tapi aku bersyukur kerana lingkungan ini masih bisa aku jelajah, masih ada saudara utk mengadu nasib tatkala susah.


Pada si dia tercinta, hatiku sakit berjauhan , tapi andai seribu kesakitan perlu kutempuhi demi impian bersama kita, akan kupanjatkan doa padaNYA. Agar kekuatan yang dilimpahNya kian berlipatganda. Saat berjauhan ini membuatkan kenangan lama terimbas indah, tergambar jelas satu persatu. Irama lagu penyeri cerita cinta dulu kuputar berkali 2 penawar rindu merungkai dingin di hati.  

tak akan ada janji manis untuk kutitip padamu, hanya cinta dan rindu saban waktu, dari dulu ke hari ini. Dari saat mata bertemu, jatuh cinta, ke jinjang pelamin, punya zuriat  cinta kita, melihat kau menginjak tangga kerjaya . Ayuhai cinta, hatiku sakit, sakit rindukan kamu !!!

No comments: